Ayurveda og søvn og de 3 DOSHAS; VATA, PITTA, KAPHA

Oct 01, 2023

Vi er født med disse substitusjonene» og har de gjennom livet. Det typiske er at vi har en blanding av to doshas. Noen få har alle tre.

VATAfolk sover lett. De har både vansker med å sovne og å holde på søvnen. De har gjerne ekspressive drømmer og er kreative. I løpet av natten blir de gjerne kalde, med dårlig blodsirkulasjon, noe som kan gi kalde hender og føtter.

Hvis vatafolk har blitt overstimulert er det viktig å nære kroppen og hodet med varm oljemassasje. Å spise varm mat kan hjelpe. For vatafolk er ofte overstimulering grunnen til at det er vanskelig å sovne. Det er derfor det er så viktig å lage seg en rutine med å roe seg ned, minst en time før leggetid.

PITTAfolk sovner raskt, men sover lett. De kan ha levende, ofte skremmende drømmer. De har en tendens til å «koke» om natten og hiver ofte av seg dynen eller sover med vifte. Pittas natur gir behov for mye hvile. De kan overleve og fungere på 4-5 timers søvn, men det er selvsagt ikke bærekraftig i lengden.

Å sove i et kjølig, ventilert og utluftet rom og gjøre kjølende aktiviteter før sengetid, er lurt for å pasifisere pitta. Dette involverer ikke skjermtid siste to timer før leggetid. En god fotmassasje med kjølende, essensielle oljer, som sjasmin og rose, kan hjelpe.

KAPHAfolk har generelt ikke problem med å sovne og holde på søvnen. Det er verre å få dem til å våkne. De har en sunn søvn og lite drømmer som plager dem, men kan ha mørke drømmer. De har tendensen til å bli kalde i løpet av natten og vil derfor ofte ha et ekstra teppe.

For Kaphaoverstimulerte folk, som har problemer med å få hvile, er det viktig å stå opp tidlig, trene regelmessig og unngå søtt til middag/kvelds. Lett, varm og bitter mat er å foretrekke for å passifisere kapha.

Vil du lese min gratis e-bok for søvnvansker, sjekk her https://yellowmind.mykajabi.com/sovn

 

Kilder:
Boken ”Whole Brain Living” av Jill Bolte Taylor
Deepak Chopra nettside
Grete Hjorth Berge Yogaeksamensoppgave ”Yogah Citta Vrtti Nirodhah”