Godt Nytt år og litt om det som ikke er så godt, som stress og overveldelse.

arbeidsglede less stress more happiness mindfulness stressmestring Jan 05, 2024

Det hjertet er fylt av renner munnen eller fingrene over med... Derfor denne posten om noe som er viktig nå. Så mange forteller meg om stress og overveldelse og det er ikke nødvendig å ha.

Sjekk først ut, eller inn. Et godt nytt 2024. Er det det? Ser du frem til dette året, at det blir bedre enn i fjor? Gleder du deg?

Til hendelser privat eller i jobben, prosjekter du skal delta i, turer å reise på. Bobler det litt i blodet og hodet? Eller er du sliten? Nå i den første uken i det nye året.

Ble ikke julen de lange rolige dagene foran peisen, med mye nøtter, frukt og grønt og en stabel bøker å kose seg med? I det minste en?

Under kommer en rekke sjekkpunkter i forhold til stress og overbelastning. Stemmer noen eller mange, trenger du kanskje en ny vri på livs-og arbeidssituasjonen. Verktøy og trening som gir innsikt til å håndtere det livet du vil ha. Og som kanskje flere i avdelingen, eller på jobben trenger?

1. Det første å sjekke ut er fysisk form. Har du overskudd eller er du trøtt og sliten når du våkner? Kanskje du heller ikke sover godt lengre? Eller du bare sover, mye, men likevel ikke er uthvilt? Trening var noe du gjorde før? Eller kanskje du trener, men effektene du følte før, de får du ikke. Som overskudd og energi.

Her er forresten min gratis e-bok og tips ved søvnvansker: https://www.yellowmind.no/sovn

2. Psykisk er du også trøtt. Konsentrasjon og minne er ikke hva det var. Du husker dårlig. Du skriver opp alt. Du gidder ikke det du likte før. Særlig ikke det som involverer mange folk. Særlig ikke på fritiden. Det som pleide å gi deg glede og overskudd kjennes nå tappende.

3. Du er urolig. Du greier ikke helt å slappe av. I hvertfall ikke uten et glass vin på kvelden? Tankekjøret gir deg ikke fred. Du undrer litt på når dette begynte?

En person som i det siste har fått mye tyn er psykiater Finn Skårderud. For mange år siden skrev han boken Uro. En reise i det moderne selvet. (1998 H. Aschehoug & co).

Jeg tar ikke stilling til kritikken av Skårderud, men denne boken kan jeg anbefale. Omslaget har følgende budskap: "Et fallskjermhopp er strengt tatt ingen særlig risiko. Det er bare en etteraping av livets virkelige risiko. Kjærlighet, intimitet og de andre er virkelig risiko. Hva er rafting mot en avvisning? Hva er et strikkhopp mot den elskedes telefon som aldri ringer?"

Dette, refleksjonene våre, det viktige i livet, det kan forsvinne for oss, når stresset tar oss. Men vi kan alltid hente oss inn igjen, med litt hjelp. Og her kan jeg bidra.

4. Har du blitt "sur, vanskelig og negativ"? Ser du bare hindringene og ikke som før, løsninger og utfordringer? Bryr du deg mindre enn du pleide, om både folk og saker? Engasjerer du deg ikke? Er du aldri glad?

5. Beslutningsvegring. Får du gjort de viktige tingene i livet? Kan kollegaene dine regne med deg, eller er du en av mange som driver "silent quitting"? Den nye termen for å møte opp, tilsynelatende travel, men egentlig bare vil ha tiden til å gå så du kan gå hjem? "Gjemmer" du deg mye på hjemmekontor? Mer enn før?

Kan familien og vennene dine regne med deg? Stiller du opp slik du pleide? Eller ligger du lavt i terrenget og har en unnskyldning klar når innbydelser kommer? Og trekker et lettelsens sukk, at du slapp?

 

Er dette noe gøy? Er det slik det skal være? Blir livet kjekt å leve når vi har det slik?

Disse betraktningene fra før og etter årsskiftet, har jeg gjort meg etter flere samtaler og betroelser fra kjente og kunder. "Stresset har tatt meg helt, så nå gjør jeg minst mulig".

Jeg har skapt en kursplattform for stressmestring til næringslivet. All min kompetanse som sykepleier, offshore og i bedrifter, i næringslivet i 20 år, i fra studier i endringsledelse og med med spesialverktøy som kan hjelpe i mindfulness, pust og yoga. Bedrifter som allerede er mine kunder sier dette hjelper og gir overskudd og glede. Mindre plager, smerter, stress og migrene er rapportert om. Kanskje kan jeg hjelpe hos dere også? Ta kontakt så kan vi avtale møte og en løsning som passer hos dere?

Jeg ønsker deg et godt, fredfylt, rolig og vitalt nytt 2024!

Mindful Yogahilsen fra Grete